Liikuntasuoritukseen kannattaa ottaa mukaan dynaamista liikettä, liikerataharjoitteita , keskivartalon toiminnallista vahvistusta ja harjoittamista.

– Kuulostaa tylsältä, tiedän.

Mutta nämä asiat ovat ykköspaikalla silloin kun puhutaan kehittymisestä ja kehontuntemuksesta. Eli jos treeni seisoo niin apu löytyy usein täältä.

Meillä treeniajasta puolet käytetään tällaisiin asioihin .. Ja silti meillä hikoillaan ja tunnit kyllä vilahtavat aika nopsasti ohi ja valmiiksi. VAIKKA aina mukana on kaikki yllämainitut asiat.

Treeneissä kannattaa opettaa kehoa liikkumaan tasapuolisesti ja energiatehokkaasti . Tämä onnistuu kun liikeradat ovat kunnossa ja fasciat voivat hyvin ja ovat elastisia.

Meillä esim. lämmittelysetit harjoitellaan hyvin niin , niiden avulla opitaan lukemaan omaa kehoa ja huoltamaan omaa kroppaa sen tarpeiden ja kehon antamien viestien mukaan.

Tunneilla saattaa kuulla kommentin, että ” oho, onpas mulla olkapää tiukalla , enpäs ollut päivällä huomannut?” tai ” jaa-ha , onpas pakara kireä, siitäkös se alaselkä kinnaakin?” Näiden informaatioiden avulla tiedetään millaisella kropalla lähdetään treeniä tekemään ja mitä tulee silloin huomioida, jotta ei lähdetä repimään kireillä lihaksilla, jolloin loukkaantumisriski kasvaa. Vaan ensin kuulostellaan, sitten avataan ja sen jälkeen tehdään. Niillä tehoilla, joihin kroppa on valmis sinä päivänä.

Esimerkiksi maastaveto vaatii liikkuvuutta niin nilkoista, lonkista kuin rinnasta. Mikäli liikelaajuus on näissä rajoittunut niin jo pelkästää lähtöasennossa olo on tuskaa, tällöin voimantuottoa on mahdotonta vaatia.

Ensin hoidetaan liikkuvuus kuntoon ja sitten lähdetään töihin. Näin treeni kulkee ja tekeminen on mukavaa.

Toinen huomioitava asia on kehon kokonaiskuorma.
Kun yöt on nukuttu hyvin ja töissä ei stressi paina niin painot treeneissä kasvaa. Vastavuorosesti jos kehon stressimäärä on jo ylitetty toisaalla niin sitten treenitehot ovat ylläpitotasolla ja painopiste avaavassa treenissä.

Mikäli eteesi on tullut stoppi harjoitusten etenemisen kanssa niin kannattaa pysähtyä miettimään harjoitusten omaa intensiteettiä;
– onko se tarpeeksi vai jo kenties liikaa?
– entä vaikeuttaako kehon kireydet ja stressitasot huomaamatta liikeratoja. Liikettä tehdessä sulla saataakin olla kehon omavastuskuminauha kireällä koko ajan ja tupla vastus päällä.

Mikäli asia jäi mietityttämään niin, tervetuloa testailemaan meidän tunteja. Ja tässä alla sulle myös lyhyt kooste krapan käytöstä kehonhuollossa.

Tuo rapsuttelu krapalla on melko meditatiivista hommaa ja samalla saatat huomata yllätäviä kipeitä ja kireitä kohtia kehossasi , joita olisi hyvä huomioida huoltavin toimenpitein jo erikseen sekä treenin yhteydessä.

Rapsutteluterkuin Jonna

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen JW Training -reseptivihkonen!

You have Successfully Subscribed!