Kyykky on yksi parhaista pääliikkeistä, joita meillä on.

Kyykkyä pidetään usein ainoastaan  jalkaliikkeenä , mutta kyllä se käytännössä haastaa koko kroppaa. Oikein tehtynä kyykky ylläpitää ja kehittää koko kehon toimintakykyä.

Perusteluni väittämällä on seuraava lista, jossa luettelen mistä asioista syntyy hyvä kyykky:

  • Tarvitsemme liikkuvuutta olkanivelelle , jotta tanko asettuu harteille hyvin.
  • Tarvitsemme vahvan keskivartalon tuen (niin vatsat kuin selän , sisältä ja päältä) , jotta jaksamme kannatella vastuksen.
  • Tarvitsemme liikkuvuutta nilkkoihin, lonkkiin, jotta saamme koko voimaketjun liikkeelle ja oikeat kulmat liikeratoihin.
  • Elastisen takaketjun ja etuketjun lihaksistot , jotta voimatuotto on tasaista etkä tee duunia oman ”vastuskuminauhasi kanssa”.

Nämä asiat kun ovat kunnossa niin kulkee kyykky ja moni muukin asia samalla. 😉

Hälyyttävää on kuitenkin ollut huomata kuinka monelle ihmiselle kyykky tuottaa nykypäivänä haasteita.

Nyt en puhu edes kyykystä tangon/vastuksen kanssa vaan ihan kyykkyyn menemisestä ja ylös nousemisesta.

Olen nähnyt monia aikuisia, nuoria ja jopa lapsia , joilta on kadonnut kehon kapasiteetista kyykkyyn meno.

Sanotaan , että kyykky sattuu. Kyllä se sattuu, koska kehon perusmekaniikka ei ole enää toimintakykyinen suorittamaan liikettä, joka meillä on ollut alunperin  luonnostaan.

Kun pyydän menemään kyykkyyn niin tyypillisimmät ongelmat ovat seuraavat:

a. Kyykkyyn ei päästä ollenkaan (mm. nilkkojen, lonkkien rajoittunut liikerata, kehonhahmotus ja viestiketjujen toimimattomuus).

b. Kannat nousee ilmaan (liikkuvuuden rajoitukset)

c. Polvet kiertää yhteen ja eteen (mm. pakaran, keskivartalon tuen puute)

Tämä ei ole ihmisten vika vaan osaltansa ympäristömme tuottama tulos. Emme käytä kehoamme enää kokonaisvaltaisesti. Olemme melko passivoitunut kansakunta; Istumme niin koulussa, töissä, matkustaessa kuin kotona. Eli passivoimme isoimmat ja tärkeimmät lihaksemme istumalla ja makaamalla niiden päällä.

Persus, reidet ja selkä sentään! Emme hyödynnä sitä kapasiteettia , joka kehossamme on!  UGH!

Mutta onneksi asialle on paljon tehtävissä: Takapuoli ylös ja hommiin!

a. ja b Ongelma:  rajoittuneisiin ja kireisiin fascioihin ja liikeketjuihin  olemme käyttäneet jo pitkän tovin asiakkaidemme kanssa apuna rullaa.

Rullalla on hyvä lähteä avaamaan kireitä lihasketjuja. Samalla kun liikeradat kasvavat myös hermotus herää ja kehonhahmotus paranee.  Tällöin on helpompi saada viestejä ja käskyjä läpi toivottuihin lihaksiin.

Linkki jalkojen rullausvideoon:

c. Fiksut lämmittelyt ja tarpeeksi helpot proggressiot harjoittelun alkutaipaleelle.

Kyykkyyn lähtiessä tulee lonkat ja etulinja avata hyvin ja hermottaa takalinjaa aktiivisemmaksi ja etulinja vastapariksi. Loistavia lämmittelyliikkeitä ovat mm:

  • Lantionnostot (1 ja 2 jalan nostot), avaavat etulinjaa sekä hermottavat pakaraa ja takaketjua, samoin keskivartalo on koko ajan mukana.
  • Askelkyykkyvariaatiot  kehittävät kehonhallintaa, avaavat lantionalueen lihaksistoa ja aktivoivat pakaraa töihin.

Itse KYYKKY. Teknisesti tärkeimmät seikat:

  1. Selkä suorana ja painopiste keskellä
  2. Polvi-varvas- linja, polvet kakkosvarvasta kohti
  3. ! Lantio liikkuu taakse ja alas !

Harjoitteet, jos yllä olevat eivät toteudu:

  1. Ongelma : selkä pyöristyy
    1. Harjoitus: laita keppi pystyyn selän taakse ja pidä se käsillä tuettuna koko ajan selässä kiinni.  lähde laskeutumaan kyykkyyn . Pyri pitämään pää-niska-selkä koko ajan kepissä kiinni kun laskeudut alas.
  2. Ongelma: polvet kiertää sisään:
    1. Harjoitus: Lähde vahvistamaan keskivartaloa ja pakaroita esim. Lantionnostoilla . Tee kyykkyjä peilin edessä ja seuraa polvien linjaa. Työnnä polvia ulospäin pakaralla, ei niinkään polvesta (menee helposti pelkästään etureidelle jos pohdit asiaa polvesta käsin).
  3. Ongelma: polvet lähtee liikkeessä eteen.
    1. Harjoitus: boxi-kyykky, Tee kyykkyä penkin / korokkeen kanssa. Ajattele liike niin , että lähdet istumaan jakkaralle ja nouset jakkaralta suoraan ylös. Näin opetat keholle liikuttamaan lantiota ensin. Voimantuotto ketju lähtee toimimaan paremmassa järjestyksessä, eikä kyykky kellahda etupainoiseksi.

Jos kyykyyn meno aiheuttaa ongelmia, niin nyt on aika lähteä tekemään korjausliikkeitä. Ohjeet löydät yläpuolelta a-c – listalta.

Eli ei muuta kuin kyykkyyn ja ylös! Jotta meistä jokainen pääsee tulevaisuudessa niin sohvalta kuin pytyltä itsenäisesti ylös!

Reipasta viikonloppua toivotellen

Jonna

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen JW Training -reseptivihkonen!

You have Successfully Subscribed!