Seuraavaksi puhutaan hieman seuraavanlaisista ominaisuuksista kuin;

kestävyys , räjähtävyys, reaktiokyky, nopeus

Fysiologisesti tärkein on kestävyys ja hapenottokyky. Kun kehitämme kestävyyttämme samalla parannamme ja laajennamme verisuoniverkostoamme ja sydämen toimintaamme. Sydän on lihas , jota voi treenata, kasvaessaan se pystyy pumppaamaan yhä enemmän verta kiertoon lihaksiin. Lihaksissa verisuoniverkosto laajenee kun otamme hiusverisuonet käyttöön.

Käytännössä tämä näkyy siinä kun otat aamulla spurtin bussille ja pystyt silti kertomaan kuskille tulevan määränpääsi ihan selkokielellä.

Nopeus ja räjähtävyys eivät ole fysiologisesti niin tärkeitä, mutta ihan kivoja ja arkea helpottavia ominaisuuksia . Molemmat tarvitsevat alleen pohjaa niin kestävyydestä kuin voimasta, mutta se kannattaa.

On se kiva saada esimerkisii kädestä lipsahtanut lasi kiinni ennen kuin se räsähtää rikki täydessä lounasravintolassa. Huh!

Kaikki lasten vanhemmat hyötyvät näistä ominaisuuksista joka arkipäivä. Silloin kun se meidän oma kultakimpale päättääkin liikenteessä ottaa suunnakseen aivan vastakkaisen päämäärän vatsanalus täynnä jalkoja niin nopea reaktiokyky, joka johtaa toimintaan on kullanarvoista . Reaktiokyky ja nopea liike ; niin olet saanut lapsen takaisin turvallisesti kainaloosi. Kestävyys astuu kuvaan siinä vaiheessa kun niin tavarat, itsensä kuin lapsi tulisi saada lopuksi samaan päämäärään . 😁

Näitä ominaisuuksia pystyt treenaamaan monellakin tavalla : kun ulkoilet lenkkeillen tai pyöräillen, harrastat esim. pallopelejä tai käyt ryhmäliikunnoissa niin hapenottokykysi paranee varmasti.

Räjähtävyys, reaktiokyky ja nopeus vaativat taas omanlaisensa harjoitteet. Esimerkikisi kamppailulajit, pallopelit vaativat ja kehittävät näitä ominaisuuksia. Me teho-tunneilla , fysiikkavalmennusten parissa, nyrkkeilytunneilla linkitämme näiden taitojen harjaannuttamisen osaksi tuntejamme, jotta arki olisi meillä treenaavilla kivempaa.

Pidetään treenit siis  mieluisina,  mutta muistetaan samalla liikkumisen monipuolisuus. Näin harjaannutamme kehoamme tasapuolisesti ja saamme nauttia kaikista ominaisuuksistamme.

Ei anneta arjen yllättää vaan ollaan nopeampia 😉

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen JW Training -reseptivihkonen!

You have Successfully Subscribed!