Vinkki 2/3 energisempään arkeen

Elämäntapamuutoksia pidetään usein työläinä ja vaikeina. Useimmiten mielikuvat muutosprosesseista ovat ravinnon punnitsemisesta, kieltolistoista ja rääkkitreeneistä, joista ryömitään tunnin päätyttyä pois. Totuus on toisenlainen. Muutos toki vaatii työtä, mutta enemmänkin ajatustyötä, ajanhallintaa ja priorisointia. Ja ajatuksen siitä, että juuri sinä olet tärkeä ja haluat olla paras sinä lähimmäisillesi.

Priorisointi

Yliyrittämisen sijaan keskitytään oikeasti merkityksellisiin asioihin ja voin kertoa, että nämä eivät vie sinulta paljoakaan aikaa. Viime tekstistä kerroin millä pienellä ravintoon liittyvällä muutoksella autat kehoasi ja nostat energiamäärääsi päivässä.

Miksi kiristää?

Tänään tärppinä on liikunnan vuoro. Moni kärsii tuki -ja liikuntaelin vaivoista. Nämä aiheutuvat useimmiten arjen liikemalleista; istumme paljon (ajamme autoa, syömme, olemme tietokoneella jne). Tämän päälle tuleva liikunta on yleensä 110 % tehoilla suoritettavaa liikuntaa 55 min. ajan. Voin sanoa, että tuossa kohtaa ollaan aika tukkoisissa tunnelmissa. Apu tähän on lähempänä kuin voisi kuvitella.

Arkiliikunnan lisäys

Liikutetaan kehoamme enemmän. Tähän löytyy useitakin vaihtoehtoja:

  • Nouse työpisteeltäsi kerran tunnissa. Tulosta esim. tarvitsemasi paperit toiseen kerrokseen, jolloin saat portaitakin väliin.
  • Valitset portaat hissin sijaan.
  • Unohtunut maito käydäänkin hakemassa kävellen tai pyörällä auton sijaan.
  • Työmatkaliikunta on usein aivan aliarvostettujen joukossa. Itse hyödynnän juurikin tätä. Tämä vaatii minulta ainoastaan 15 minuuttia enemmän aikaa ennen ja jälkeen työpäivän, mutta saan loistavan harjoitteen koko kropalleni ja hapenottokyvylleni. Samalla mieli orientoituu tulevaan työpäivään ja vastavuoroisesti ajatukset rauhoittuvat kotiin päin polkiessa perheeseen.

Liikkuvuusharjoitus 5 min./pvä

Ei ole pitkä aika, eihän? Kaikilla valmennattavillani on päivittäiset liikkuvuusharjoitteet, joiden avulla luetaan kehon päivittäistä tilaa. Näihin harjoitteisiin ei kulu 5-10 minuuttia kauempaa, mutta kehon fiilis on aivan eri liikesarjan jälkeen. Kiristykset ovat vähentyneet tai poissa ja päivän askel kulkee kevyemmin. Tähän aiheeseen tulemme palaamaan vielä viimeisessä osiossa.

Tällaiset liikunnan palaset ovat tärkein pohja hyvinvoivalla keholle. Näiden harjoitusten lisäksi voi sitten tarvittaessa tehdä niitä 110 % tehoja vaativia harjoituksia. Tuolloin puhutaan jo peruskuntoa vahvemmasta kunnosta.  Valmennettavillani nämä pohjat ovat kunnossa, ne on harjoiteltu pikku hiljaa osaksi arkea, näiden peruspalikoiden jälkeen eteneminen kulkee mukavasti ja tavoitteet voidaan laittaa vaikka kuinka ylös.
Mutta muistutan; pohja perustuu hyvinkin arkisille ja kaikkien käden ulottuvilla oleville asioille.

Tässä vielä esimerkkinä asiakastapaus. Valmennus oli 6 kuukauden jakso, jossa painopiste oli raskauksien jälkeen saada apua ryhtiin ja keskivartalon tukeen. Samoin ruokailuissa haluttiin lähteä pohtimaan ruokailua puhtaan ravinnon kannalta, joiden avulla jaksaisi hienosti vauva-arjen askareet. Ravinnon määrää lisättiin valmennuksen aikana. Yhtään rääkkitreeniä ei jaksolla tehty vaan painopiste oli arkiliikunnan lisäämisessä sekä liikkuvuus- ja tukiharjoitteissa. Asiakas oli upeasti mukana ja sitoutui harjoitusten tekemiseen. Tuloksena on uudenlainen ryhti ja liikkuvuus, joka mahdollistaa kevyemmän arjen ja etenemisen rakkaan harrastuksen parissa.

Tämä on täysin mahdollista ja kehoa kunnioittaen.

JAA KAVERILLE:

Tilaa ilmainen JW Training -reseptivihkonen!

You have Successfully Subscribed!